Thursday 23 September 2021

Președinții Partidul Naţional Liberal (1990-20021) (VIII)

 


 

Partidul Naţional Liberal, primul şi cel mai vechi partid din România modernă, constituit în 1875, al cărui nume este indiscutabil legat de marile momente ale istoriei antecomuniste, şi-a făcut reapariţia în viaţa politică la începutul lui 1990, după 43 de ani de la interzicerea sa de către regimul comunist. Pe 15 ianurie 1990, Tribunalul Muncipiului Bucureşti a oficializat existenţa noului PNL, al patrulea partid constituit legal în România postcomunistă.

De atunci, în fruntea partidului s-au succedat nouă președinți. Când și cum au fost aleși aceștia. Care au fost principalele lor realizări, dar și nerealizări politice? Cum a evoluat partidul liberalilor sub conducerea acestora? Sunt întrebările la care îmi propun să răspund într-un serial istoric ale cărui episoade sunt dedicate fiecăruia din cele nouă mandate.

 

Alina Gorghiu – prima femeie președinte PNL (2014-2016) (n. 1978)

            Moștenitoarea politică a lui Klaus Iohannis, Alina Gorghiu, a fost confirmată în postura de președinte PNL  de majoritatea participanților la ședința BPN din 18 decembrie 2014: 48 dintre aceștia au votat-o, față de cei 27 care l-au preferat pe Ludovic Orban, susținut de Crin Antonescu. La numai 36 de ani, Alina Gorghiu a devenit nu numai cel mai tânăr președinte PNL, ci și prima femeie ce deține această funcție.

                                                                                                        sursa foto: romanialibera.ro

                                            Alina Gorghiu (n. 1978)

Reamintim că, având în vedere procesul de unificare a PNL şi PDL, decis prin Congresul celor două partide din 26 iulie 2014, poziţia oficială a Alinei Gorghiu era cea de co-preşedinte al PNL, partidul rezultat din această fuziune, alături de Vasile Blaga[1], din partea fostului PDL. Astfel, mandatul său a fost unul special, asigurând tranziția de la ultimul președinte al vechiului PNL la primul președinte al noului PNL.

La alegerile parlamentare din decembrie 2016, PNL a obținu un scor modest, fiind votat de 20% dintre participanți, mai puțin de jumătate din procentul votanților PSD, partidul clasat pe primul loc. În consecința acestor rezultate, Alina Gorghiu și-a anunțat retragerea din fruntea PNL: „Am avut o discuție cu liderii partidului și i-am informat că nu există alt gest decât depunerea mandatului meu de Președinte. A fost o onoare pentru mine să fiu liderul acestui partid, doi ani de zile.”[2]



[1] Acesta se va retrage din funcție la sfârșitul lunii septembrie 2016, ca urma a faptului că DNA a început urmărirea lui într-un dosar de trafic de influență. Astfel, Alina Gorghiu va rămâne președinte unic al partidului, deși nu pentru multă vreme.

[2] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alina-gorghiu-a-demisionat-de-la-sefia-pnl-630765

No comments:

Post a Comment