Wednesday 1 September 2021

Președinții Partidul Naţional Liberal (1990-2021) (I)

 

Partidul Naţional Liberal, primul şi cel mai vechi partid din România modernă, constituit în 1875, al cărui nume este indiscutabil legat de marile momente ale istoriei antecomuniste, şi-a făcut reapariţia în viaţa politică la începutul lui 1990, după 43 de ani de la interzicerea sa de către regimul comunist. Pe 15 ianurie 1990, Tribunalul Muncipiului Bucureşti a oficializat existenţa noului PNL, al patrulea partid constituit legal în România postcomunistă.

De atunci, în fruntea partidului s-au succedat nouă președinți. Când și cum au fost aleși aceștia. Care au fost principalele lor realizări, dar și nerealizări politice? Cum a evoluat partidul liberalilor sub conducerea acestora? Sunt întrebările la care îmi propun să răspund într-un serial istoric ale cărui episoade sunt dedicate fiecăruia din cele nouă mandate.

 

Radu Câmpeanu – președintele fondator(1990-1993)

Misiunea renaşterii partidului a fost asumată de un grup de vechi liberali, parte dintre ei din exil, printre care Radu Câmpeanu, I. V. Săndulescu şi Dan Amadeu Lăzărescu, cărora li s-au alăturat oameni fără legături directe cu PNL antecomunist, dar atraşi de ideile liberale.

Prima reuniune generală a liberalilor a avut loc pe 31 martie 1990. Participanții la Conferința Națională l-au confirmat ca președinte al PNL pe Radu Câmpeanu.  Decizia a fost una consensuală.

                                                                                                                                                    Sursa foto: cotidianul.ro
                                             Radu Câmpeanu (1922-2016)

Alături de Câmpeanu, în conducerea națională a PNL au fost numiți I. V. Săndulescu – prim-vicepreşedinte, Dan A. Lăzărescu, Sanda Tătărăscu-Negropontes şi Nicolae Enescu – vicepreşedinţi.

Plasat de la început, alături de celelalte partide istorice, în opoziţie faţă de FSN, ca adversari ai comunismului şi perestroikismului, partidul condus de Radu Câmpeanu a promovat o politică dualistă, ce a îmbinat tactica contestării cu cea a dialogului.

În urma alegerilor parlamentare din 20 mai 1990, PNL a devenit a doua forţă politică a momentului şi cel mai important partid al Opoziţiei (exceptând formaţiunea maghiarilor din România). Liberalii au fost votați de 6,41% dintre alegători, respectiv 879.290 pentru Camera Deputaţilor, în care a ocupat 29 de locuri, adică 7,32% din totalul celor 396. Pentru Senat, PNL a primit votul a 985.094 de electori, adică 7,06%, echivalentul a 9 locuri (7,56%). În competiția prezidențială, Radu Câmpeanu s-a situat tot pe poziția a doua, fiind votat de 10,64% dintre participanții la scrutin.

Oarecum surprinzător, nici două luni mai târziu, PNL a traversat prima sa criză internă majoră. Acuzând lidershipul conservator și autoritar al lui Radu Câmpeanu, gruparea „tinerilor liberali”, ce reunea reprezentanții noii clase capitaliste, precum Dinu Patriciu, Horia Rusu, Călin Popescu Tăriceanu sau Viorel Cataramă, a decis formarea unui nou partid liberal – Partidul Naţional Liberal-Aripa Tânără, constituit oficial prin decizia TMB nr. 100 din  23 iulie 1990.

Divorţul „tinerilor liberali” nu a afectat însă parcursul politic al liberalilor. Partidul condus de Radu Câmpeanu a continuat să promoveze politica dualistă. Astfel, pe de-o parte, PNL şi-a asigurat statutul de cel mai bine reprezentat partid de Opoziţie în guvernul Stolojan, constituit în octombrie 1991. Pe de altă parte, susținător al strategiei opoziției unite, Radu Câmpeanu și-a pus semnătura pe actul de constituire a Convenției Democratice. Oficial, Convenția a debutat pe 26 noiembrie 1991, fiind constituită ca o alianță electorală politico-civică după modelul forțelor anticomuniste din țările central-europene, adversară a FSN[1].

PNL a contribuit la performanţa electorală a Convenţiei Democratice în alegerile locale din februarie-martie 1992, titulară a peste 24% din voturi, cu mai puțin de 10 puncte procentuale în urma FSN. Cea mai importantă „răsplată” a constituit-o adjudecarea primăriei Capitalei de către candidatul liberal Crin Halaicu.

Dar succesul politic al naţional-liberalilor a constituit baza unei decizii politice cu efect de bumerang pentru PNL şi cu consecinţe strategice pentru viaţa politică în general. Pe 11 aprilie 1992, Delegaţia Permanentă a PNL a hotărât retragerea partidului din CDR, Radu Câmpeanu motivând că o „alianţă mamut de tip CDR nu se mai justifică decât prin dorinţa celor foarte mici de a deveni … mari”[2]. Patru zile mai târziu, în cadrul reuniunii liderilor Convenţiei, decizia devenea efectivă prin refuzul liberalilor de a susţine strategia opoziţiei unite (liste electorale comune, programul de guvernare, candidatul unic la prezidenţiale etc.).

În consecinţa deciziei conducerii liberale, catalogată de criticii ei drept eroare strategică sau, mai grav, drept trădare, PNL va intra într-un lung proces de fragmentare, accentuat de pierderea alegerilor parlamentare. Primul semn al fărâmiţării liberale a apărut chiar în ziua retragerii PNL din Convenţie, prin demisia senatorilor Emil Tocaci şi Sabin Ivan, acesta din urmă cel mai activ parlamentar liberal. A urmat, la scurtă vreme, divorţul grupului de liberali proveniţi din Partidul Socialist Liberal al lui Niculae Cerveni, devenit, pe 29 aprilie 1992, Partidul Naţional Liberal – Convenţia Democrată[3]. La rândul ei, urmând parcă exemplul seniorilor, mai vechea dizidenţă a „tinerilor liberali” s-a separat în două partide, la scurtă vreme după congresul din luna mai. De-o parte fidelii PNL-AT conduşi de Horia Rusu, de cealaltă parte Noul Partid Liberal, în frunte cu Viorel Cataramă[4].

În preajma alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din septembrie 1992, adică la numai patru luni de la retragerea din CDR, național-liberalii erau împărţiţi în patru partide. Acestora li se adăugau alte formaţiuni minore ce-şi revendicau originea liberală, precum Uniunea Liberală „Brătianu”, condusă de un descendent al familiei Brătianu, Ion I. Brătianu, sau Partidul Alianţei Civice (lider - universitarul Nicolae Manolescu), născut în cadrul congresului Alianţei Civice din 5-7 iulie şi oficializat pe 1 august 1992. Relativ slab individualizate doctrinar, grupările liberale s-au separat însă după strategia electorală. În timp ce PNL, încrezător în forţa sa, a rămas fidel independenţei electorale, aceeaşi strategie adoptând şi NPL, PNL-AT şi PNL-CD au ales calea participării pe listele electorale ale CDR. Acestora din urmă li s-a adăugat PAC.

Pierzând mai bine de jumătate din electoratul său din 1990, PNL a primit la alegerile parlamentare din 1992 numai 2,63% din voturi pentru Camera Deputaţilor, respectiv 2,67% pentru Senat, plasându-se astfel sub pragul electoral de 3% şi, ca atare, ratând intrarea în Parlament[5]. Cât privește alegerile prezidențiale, PNL nici nu a participat practic la scrutin, după refuzul regelui Mihai de a da curs surprinzătoarei invitații a liderului PNL de a candida la funcția de președinte al României.

Așadar, sub conducerea lui Radu Câmpeanu, partidul liberal renăscut în ianuarie 1990, deţinătorul celui mai puternic grup parlamentar de opoziţie în urma primelor alegeri postcomuniste, nu mai era la sfârșitul lui 1992 decât una dintre numeroasele formaţiuni extra-parlamentare.



[1] Vezi Dan Pavel, Iulia Huiu, „Nu putem reuși decât împreună”. O istorie analitică a Convenției Democrate (1989-2000), Iași, Ed. Polirom, 2003.
[2] Domniţa Ştefănescu, Cinci ani din istoria României, Bucureşti, Ed. Maşina de scris, 1995, p.215.
[3] Partidul Socialist Liberal s-a constituit pe 23 ianuarie 1990, pentru ca la sfârşitul anului să fuzioneze cu PNL, fără însă a fi radiat din registrul partidelor politice de la Tribunalul Municipiului Bucureşti.
[4] Noul Partid Liberal s-a constituit  oficial pe 23 iulie 1992.
[5] Totuşi, liberalii au fost prezenţi în Parlament, dar prin intermediul reprezentanţilor PNL-AT şi PNL-CD, care deţineau circa o treime din mandatele CDR.

No comments:

Post a Comment