Wednesday 22 September 2021

Președinții Partidul Naţional Liberal (1990-20021) (VII)

 


Partidul Naţional Liberal, primul şi cel mai vechi partid din România modernă, constituit în 1875, al cărui nume este indiscutabil legat de marile momente ale istoriei antecomuniste, şi-a făcut reapariţia în viaţa politică la începutul lui 1990, după 43 de ani de la interzicerea sa de către regimul comunist. Pe 15 ianurie 1990, Tribunalul Muncipiului Bucureşti a oficializat existenţa noului PNL, al patrulea partid constituit legal în România postcomunistă.

De atunci, în fruntea partidului s-au succedat nouă președinți. Când și cum au fost aleși aceștia. Care au fost principalele lor realizări, dar și nerealizări politice? Cum a evoluat partidul liberalilor sub conducerea acestora? Sunt întrebările la care îmi propun să răspund într-un serial istoric ale cărui episoade sunt dedicate fiecăruia din cele nouă mandate.

 

 

Klaus Iohannis – al doilea președinte PNL neliberal (2014)

Ieşirea de la guvernare a PNL în februarie 2014 a fost însoţită de un gest politic cu totul inedit venit din partea preşedintelui Antonescu, considerat de mulţi drept sinucidere politică: acesta a anunţat, pe 26 martie 2014, că se retrage din fruntea partidului şi, deci, din postura de prezidenţiabil al PNL. Gestul său a fost urmat de cel al prim-vicepreşedintelui liberal, Klaus Iohannis.

Totuși, într-o conjunctură politică incertă, Klaus Iohannis a revenit asupra deciziei sale, preluând conducerea PNL, ca preşedinte interimar, din 2 iunie, şi, în urma Congresului PNL din 28 iunie[1], ca preşedinte plin, votat de peste 90% dintre participanţii[2]. Astfel, pentru a doua oară liberalii îşi alegeau un preşedinte ne-liberal. Klaus Iohannis, primar al Sibiului din 2004, din partea FDGR, organizaţie pe care o şi prezida, a intrat în PNL în 2013, ocupând direct poziţia de prim-vicepreşedinte, fără însă a renunţa la calitatea de membru FDGR, ci numai la cea de preşedinte al acestei organizaţii, pentru ca un an mai târziu să îi succeadă celui care l-a propulsat în „politica mare”, atât în fruntea partidului, cât şi în bătălia prezidenţială.

                                                                                                            sursa foto: presidency.ro
                                                        Klaus Iohannis (n. 1959)

O lună mai târziu, președintele Iohannis și-a pus semnătura, alături de cea a lui Vasile Blaga, pe actul de constituire a noului PNL, cu ocazia congresului comun PNL-PDL care a oficializat fuziunea dintre cele două partide, sub numele de Partidul Național Liberal. Procesul de fuziune urma să se încheie în 2017. Până atunci, conducerea noului PNL va fi asigurată de liderii PNL și PDL, aceștia având poziția oficială de co-președinți.

Devenit candidat prezidențial al tandemului PNL-PDL, Klaus Iohannis s-a confruntat cu Victor Ponta în competiția pentru ocuparea funcției supreme în stat. Fără a fi fost creditat cu şansa întâi, inclusiv pentru stilul său laconic de comunicare, a devenit noul preşedinte al României în urma alegerilor din 2-16 noiembrie 2014. Şi încă cu un scor electoral apreciat în general ca surprinzător de categoric: dacă în primul tur de scrutin liderul PNL a adunat numai 2.881.406 de voturi (30,37%), în turul decisiv a reuşit dublarea susţinerii sale populare, 6.288.769 (54,43%) dintre alegători preferându-l lui Victor Ponta.

Conform Constituției, Iohannis a trebuit să se retragă din PNL și, implicit, din poziția de președinte al liberalilor, astfel, că mandatul său de președinte (formal) al liberalilor a durat numai șase luni.

Ultimul său gest ca preşedinte al PNL a fost să o desemneze pe Alina Gorghiu moştenitoarea sa politică, prima femeie preşedinte din istoria de 140 de ani a PNL, confirmată în fruntea partidului prin decizia BPN din 18 decembrie 2014.

 

 

 


No comments:

Post a Comment