Wednesday 15 September 2021

Președinții Partidul Naţional Liberal (1990-2021) (III)

Partidul Naţional Liberal, primul şi cel mai vechi partid din România modernă, constituit în 1875, al cărui nume este indiscutabil legat de marile momente ale istoriei antecomuniste, şi-a făcut reapariţia în viaţa politică la începutul lui 1990, după 43 de ani de la interzicerea sa de către regimul comunist. Pe 15 ianurie 1990, Tribunalul Muncipiului Bucureşti a oficializat existenţa noului PNL, al patrulea partid constituit legal în România postcomunistă.

De atunci, în fruntea partidului s-au succedat nouă președinți. Când și cum au fost aleși aceștia. Care au fost principalele lor realizări, dar și nerealizări politice? Cum a evoluat partidul liberalilor sub conducerea acestora? Sunt întrebările la care îmi propun să răspund într-un serial istoric ale cărui episoade sunt dedicate fiecăruia din cele nouă mandate.

 

 

Valeriu Stoica – un președinte pragmatic (2001-2002)

Amânat două săptamâmi din cauza decesului fruntaşului liberal Horia Rusu[1], Congresul PNL din 17-18 februrie 2001  n-a pus probleme deosebite. Şi nici nu putea fi altfel, din moment ce congresul venea totuşi după un succes electoral, iar în condiţiile retragerii lui Mircea Ionescu Quintus, Valeriu Stoica nu avea un contracandidat pe măsură pentru şefia partidului. În fapt, fără a fi o decizie oficială, preşedintele Quintus îşi nominalizase deja succesorul în persoana prim-vicepreşedintelui PNL. Deşi în faţa celor aproape 1000 de delegaţi la congres s-au prezentat patru pretendenţi la funcţia supremă în partid, alături de cel amintit concurând Crin Antonescu, Călin Popescu-Tăriceanu, candidatul aripii Patriciu, ce îl înlocuia pe Horia Rusu, şi cvasi-necunoscutul Florin Pandele, alegerea nu a fost dificilă. Aşa cum era de aşteptat, balanţa a înclinat în favoarea lui Valeriu Stoica, votat de 509 delegaţi. Trebuie spus că la victoria acestuia a contribuit şi prestaţia competitorilor, net în favoarea primului. Sigur pe sine, liderul liberal a renunţat la discursul de prezentare a candidaturii sale spunând doar ceea ce delegaţii voiau să audă: „Nu am să vă ţin discurs, pentru că ştiu că doriţi să scăpaţi mai repede şi să trecem la vot. Vreau doar să vă gândiţi bine înainte să-mi puneţi această povară pe umeri. Şi vreau să ştiţi că mă voi sprijini pe dumneavoastră”[2]. De altfel, prim-vicepreşedintele liberal îşi prezentase programul într-o scrisoare adresată Congresului, formulă utilizată cu succes şi alte momente cheie ale evoluţiei partidului.

 

                                                        Valeriu Stoica (n. 1953)
                                                                                                            sursa foto: cotidianul.ro

Conform noului statut, a doua funcţie ca importanţă în partid devenea cea de preşedinte al Consiliului Naţional PNL, poziţie câştigată fără probleme de Theodor Stolojan, de altfel unicul candidat. Fostul prezidenţiabil al liberalilor a fost ales aproape în unanimitate, primind votul a 935 de delegaţi[3]. Totodată, Congresul a validat, în a doua zi a reuniunii, restul conducerii liberale, Biroul Permanent, restrâns acum la 17 posturi, din care 5 de vicepreşedinte (în loc de 8 anterior), aleşi după sistemul listei. În ordinea voturilor primite, au devenit vicepreşedinţi PNL: Crin Antonescu, Dinu Patriciu, Călin Popescu Tăriceanu, Dan Radu Ruşeanu şi Andrei Chilman. Deşi printre aceştia se regăseau şi adversari ai preşedintelui PNL, Valeriu Stoica deţinea controlul asupra Biroului Permanent, având de partea sa cel puţin 10 din cei 17 membri. Cât îl priveşte pe ex-preşedintele Quintus, acesta a devenit membru de onoare al partidului, alăturându-se seniorilor din Senatul liberal.

Singura temă care a polarizat atenţia delegaţilor a fost soarta protocolului politic semnat cu PDSR, conform căruia PNL se angaja să nu forţeze căderea guvernului Năstase printr-o moţiune de cenzură. Dar şi aceasta a fost tranşată practic prin votul pentru şefia partidului. Alegerea lui Valeriu Stoica, a însemnat şi opţiunea Congresului pentru rezoluţia propusă de noul preşedinte liberal, conform căreia soarta protocolului să fie hotărâtă după o perioadă de monitorizare de două luni.

În „epoca Stoica”, PNL s-a arătat a fi un partid dinamic, asemenea noului său preşedinte, experimentând diverse formule politice pentru atingerea scopului propus. Am amintit deja de acordul politic încheiat cu PDSR, intrat, după congresul din februarie, într-o etapă de monitorizare din partea liberalilor a modului în care partidul de guvernământ îşi respectă partea sa de obligaţii. Dezbaterea finală asupra legii bugetului de stat pe 2001 a anticipat decizia pe care conducerea liberală urma să o ia, conform rezoluţiei congresului, la sfârşitul lunii aprilie. În discursul său parlamentar, Valeriu Stoica a denunţat protocolul ca urmare a modului inamical în care a procedat PDSR, respingând, cu ajutorul voturilor parlamentarilor UDMR şi PRM, majoritatea amendamentelor propuse de liberali. Poziţia sa a fost confirmată, în unanimitate, de Biroul Permanent din 18 aprilie şi, apoi, pe 11 mai, de Delegaţia Reprezentanţilor Naţionali ai PNL, întrunită special pentru a hotărî soarta înţelegerii politice cu PDSR. Aşadar, PNL punea capăt colaborării cu partidul de guvernământ, decizia fiind întărită prin gestul teatral al lui Valeriu Stoica de a rupe la propriu hârtiile protocolului.

În schimb, amintind de momentul 1992, al separării de Convenţie, liberalii au dat o tuşă naţionalistă discursului lor politic, pronunţându-se împotriva pan-maghiarismului reflectat de proiectul legislativ adoptat de Budapesta, prin care etnicilor maghiari din statele vecine li se acordau drepturi similare cetăţenilor Ungariei. O lună mai târziu, Consiliul Naţional al PNL a adoptat o rezoluţie prin se definea poziţia naţională a partidului, centrată pe ideea de „naţiune civică”, în antiteză cu cea de naţiune etnică ce ar inspira politica Budapestei în raport cu maghiarii din ţările vecine. Forma elaborată a concepţiei naţionale a liberalilor a reprezentat-o Declaraţia de la Cluj. Afirmarea interesului naţional in viziunea liberală, un document replică atât la mai vechea Declaraţie de la Cluj a UDMR, cât şi la mai noile proiecte lansate tot la Cluj de PDSR, pe de-o parte, şi de militanţii pentru regionalizarea României, pe de altă parte.

Dar cel mai important proiect liberal, în care preşedintele Stoica a investit multă energie, dar care a stârnit şi tensiuni pe măsură,  l-a constituit fuziunea cu  ApR, în fapt, o reluare a negocierilor PNL-ApR din 2000. La un an după alegeri, condiţiile erau mult mai favorabile liberalilor. Dacă în urmă cu un an ApR putea emite anumite pretenţii, având o cotă electorală similară cu cea a liberalilor, acum, după eşecul ei electoral, formaţiunea lui Teodor Meleşcanu era în pericolul de a se autodizolva, după cum nici oponenţi ApR-işti ai fuziunii nu prea mai existau. Exista, în schimb, o opoziţie destul de puternică în interiorul PNL. Aceasta acuza, ca şi în urmă cu un an, pericolul diluării mesajului liberal al partidului şi alunecarea spre stânga prin înghiţirea unui partid desprins, în 1997, din PDSR. Argumentul ideologic, în bună măsură invalid, servea însă drept platformă pentru adversarii lui Valeriu Stoica. Altfel, fuziunea cu ApR aducea avantaje certe liberalilor. PNL se îmbogăţea cu un număr important de aleşi locali, după cum, poate chiar mai important era efectul mediatic al proiectului, PNL construindu-şi imaginea unui partid în ascensiune. Acestea erau, de fapt, şi argumentele artizanului fuziunii.

Aprobată de conducerea liberală încă din toamna anului 2000, cu ocazia Delegaţiei Permanente din 5 octombrie, fuziunea cu ApR s-a produs în cadrul Congresului Extraordinar din 19 ianuarie 2002, doar şapte delegaţi liberali, printre care şi vicepreşedintele Crin Antonescu, votând împotrivă. Cuprinderea aperiştilor în partidul liberal însemnat şi lărgirea conducerii: liderul ApR, Teodor Meleşcanu, a devenit prim-vicepreşedintele liberalilor, alţi opt aperişti, din care patru supleanţi, fiind cooptaţi în Biroul Permanent Central. Adăugăm şi faptul că Viorel Cataramă, „fiul risipitor” al liberalilor, s-a reîntors în partid tot pe o funcţie de vicepreşedinte. Trebuie precizat că fuziunea, o victorie certă pentru Valeriu Stoica, a fost receptată favorabil de opinia publică, evenimentul fiind perceput ca cel mai important din viaţa opoziţiei. Aprecierea nu era deloc exagerată dacă avem în vedere condiţiile politice ale momentului, în mod deosebit tendinţa hegemonică a PSD. Întărit cu ApR, PNL dădea semnale că poate constituit pivotul unei viitoare structuri politice cu un anume potenţial de reechilibrare a sistemului partidist.

Fuziunea nu a pus probleme deosebite în teritoriu. De altfel, trebuie remarcat că în „epoca Stoica” partidul a fost lipsit de conflicte locale majore, care să-i afecteze forţa şi unitatea. În general, tensiunile din teritoriu, acolo unde au existat, au căpătat o anume notorietate în preajma alegerilor pentru conducerea filialelor partidului[4], dar ele nu s-au soldat cu schisme locale şi nici nu au generat migraţii masive. Dimpotrivă, pe lângă ApR-işti, organizaţiile liberale au atras şi alţi politicieni, dintre cei din prima linie distingându-se foştii PD-işti George Stancov sau Aristotel Căncescu[5].

În schimb, fuziunea a generat probleme la centru, chiar dacă prin ricoşeu, grupul venit din ApR, bine reprezentat în conducerea partidului, contribuind la reaşezarea raporturilor de putere din PNL. La nici patru luni de la fuziune, conflictul dintre susţinătorii preşedintelui liberal şi adversarii săi a izbucnit public, sub forma competiţiei dintre preşedintele Valeriu Stoica şi vicepreşedintele Dinu Patriciu pentru restructurarea partidului prin promovarea unei noi generaţii de lideri. Dar dacă primul avea în vedere un proces de întinerire treptată a partidului şi susţinerea unui prezidenţiabil de circa 40 de ani, cel de al doilea ţintea direct schimbarea lui Stoica, „revoluţie” ce s-ar produce la un congres extraordinar convocat în următoarele 12 luni. Reacţia celui vizat de „revoluţionari” a fost una energică, Stoica cerând sancţionarea acestora. O primă victimă a fost Ludovic Orban, demis din postul de şef al departamentului de imagine al PNL. Chiar Dinu Patriciu a fost la un pas de a pierde locul din conducerea partidului. Delegaţia Reprezentanţilor Naţionali a respins cu 45 de voturi contra 42 propunerea preşedintelui Stoica de suspendare a lui Dinu Patriciu din Biroul Permanent Central. Decizia avea o importanţă deosebită, ea marcând o primă înfrângere strategică suferită de Valeriu Stoica. A urmat refuzul conducerii liberale de a gira alianţa cu PD, o altă formulă politică prin care preşedintele liberal viza maximizarea rolului PNL, e drept fără prea mult succes. Totodată, vocile care-i cereau demisia s-au înmulţit, Dinu Patriciu, Crin Antonescu sau Ludovic Orban devenind exponenţii unui curent tot mai larg.

În aceste condiţii, preşedintele PNL, fidel stilului său politic, a recurs la o lovitură de teatru ca soluţie pentru stingerea conflictului care măcina partidul de două luni. El a evocat public, pe 12 iunie 2002, posibilitatea retragerii sale din funcţie, în condiţiile în care Theodor Stolojan va accepta să preia şefia partidului. Deşi este dificil de dat un verdict, faptul că Stolojan era, la acel moment, pe picior de plecare din PNL, arată mai degrabă un Stoica pragmatic care şi-a calculat cu minuţiozitate lovitura ştiind că riscul de a pierde era minim. Oricum, „sforărie” sau nu, soluţia Stolojan va fi, în final, cea care va scoate partidul din impas, iar Valeriu Stoica, cu sau fără voia lui, va părăsi fotoliul de lider PNL cu fruntea sus.

 



[1] Deputat de Sibiu şi vicepreşedinte PNL, Horia Rusu şi-a pierdut viaţa în urma unui accident rutier produs pe 29 ianuarie 2001, în localitatea Tălmaciu din judeţul Sibiu, la scurtă vreme după ce şi-a anunţat intenţia de a candida pentru şefia partidului. În parlament, locul său a fost ocupat de Cornel Ştirbeţ. Horia Rusu a făcut parte din grupul „tinerilor liberali”, cel care a pus bazele PNL-AT şi apoi PL 93. Fruntaşul liberal a fost al doilea deputat de Sibiu care a murit într-un accident rutier, după deputatul PDSR Ovidiu Şincai, al cărui deces s-a produs în 1998, pe autostrada Bucureşti-Piteşti.

[2] Cf. ziarului Adevărul, 19 februarie 2001.

[3] Ales deputat de Bucureşti, Theodor Stolojan s-a retras din Parlament, aşa cum declarase anterior scrutinului, locul  său revenind, conform listei de supleanţi, lui Napoleon Pop.

[4] Un exemplu este cel al organizaţiei municipale Braşov, unde tensiunile dintre adversarii şi susţinătorii primarului Ioan Ghişe, ultimii proveniţi din PAC şi PL`93, au făcut ca alegerea conducerii locale să fie amânată de câteva ori. În cele din urmă, la sfârşitul lunii iunie 2001, Aurel Ionel a fost ales preşedinte municipal, Ioan Ghişe trebuind să se mulţumească cu unul dintre cele patru posturi de vicepreşedinte.

[5] Se poate aprecia că înscrierea în PNL a lui Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului judeţean Braşov,  compensa pierderea suferită de liberali prin demisia unui alt fost pedist convertit la liberalism, deputatul de Braşov Victor Babiuc, survenită pe 9 ianuarie 2002. 

No comments:

Post a Comment