Thursday 2 September 2021

Președinții Partidul Naţional Liberal (1990-2021) (II)


 

Partidul Naţional Liberal, primul şi cel mai vechi partid din România modernă, constituit în 1875, al cărui nume este indiscutabil legat de marile momente ale istoriei antecomuniste, şi-a făcut reapariţia în viaţa politică la începutul lui 1990, după 43 de ani de la interzicerea sa de către regimul comunist. Pe 15 ianurie 1990, Tribunalul Muncipiului Bucureşti a oficializat existenţa noului PNL, al patrulea partid constituit legal în România postcomunistă.

De atunci, în fruntea partidului s-au succedat nouă președinți. Când și cum au fost aleși aceștia. Care au fost principalele lor realizări, dar și nerealizări politice? Cum a evoluat partidul liberalilor sub conducerea acestora? Sunt întrebările la care îmi propun să răspund într-un serial istoric ale cărui episoade sunt dedicate fiecăruia din cele nouă mandate.

 

Mircea Ionescu-Quintus – președintele refondator (1993-2001)

Eşecul electoral din toamna lui 1992 a tensionat la limită raporturile din interiorul PNL. Imediat după alegeri, pe 31 octombrie, o şedinţă a Delegaţiei Permanente consacrată analizei prestaţiei liberalilor în alegeri i-a găsit responsabili pe I. V. Săndulescu şi Mircea Ionescu-Quintus. Aceştia, considerându-l vinovat pe Radu Câmpeanu, s-au alăturat ex-vicepreşedintelui liberal Cristian Zărnescu în proiectul politic numit „PNL fără Câmpeanu”. În lunile următoarea, conflictul dintre gruparea pro-Câmpeanu şi cea a oponenţilor acesteia, constituiţi în autointitulatul „Grup pentru Reforma Morală şi Politică a PNL (GRMP)”, a atins nivelul critic, luând forma unui război deschis, cu acuzaţii, contestări şi excluderi reciproce, chiar cu acţiuni de forţă. Spre exemplu, în urma cererii GRMP de a convoca o Conferinţă Naţională Extraordinară pentru demiterea conducerii liberale, Biroul Executiv PNL din 2 decembrie a pus în discuţie activitatea Grupului, sub acuzaţia de subminare şi scindare a partidului. Doi dintre cei 20 de membri ai grupului – Radu Stroe şi Valeriu Stoica – au fost excluşi din PNL. Excluşii, cărora li s-au alăturat Ioana Brătianu şi Constantin Bălăceanu-Stolnici, au contraatacat prin convocarea unei şedinţe extraordinare a Biroului Executiv în care au cerut demisia lui Radu Câmpeanu. Aceasta era, aşadar, atmosfera în care urma să se desfăşoare cel de al doilea congres al liberalilor.

Organizat la Braşov în zilele de 26 şi 27 februarie 1993, Congresul PNL a debutat, oarecum surprinzător, cu un moment al consensului, participanţii, două treimi din partea PNL şi o treime din partea NPL, au aprobat unificarea prin absorţie a PNL cu NPL, fuziune a cărui artizan fusese Radu Câmpeanu. Şi totuşi, consensul liberal avea să fie dinamitat a doua zi, când fondatorul partidului, care tocmai împlinea 70 de ani, a eşuat în încercarea sa de a fi reconfirmat preşedinte al partidului. Majoritatea participanţilor la congres l-a preferat pe Mircea Ionescu-Qiuntus[1], oferindu-i totuşi lui Radu Câmpeanu un post de vicepreşedinte, alături de Călin Popescu-Tăriceanu, Dan A. Lăzărescu şi Radu Boroianu.

Sursa foto: gandul.ro

                        Mircea Ionescu-Quintus (1917-2017)

Fără a părăsi imediat partidul, dar neîmpăcat cu retrogradarea sa, Radu Câmpeanu a reuşit, în timp, să-şi atragă susţinerea unor filiale teritoriale pentru convocarea unui Congres Extraordinar, pe 5 februarie 1994, la Bucureşti, care, prin votul unanim al celor 475 de delegaţi, l-a repus în funcţia de preşedinte PNL. În replică, Mircea Ionescu-Quintus a organizat, la Braşov, o reuniune a reprezentanţilor organizaţiilor teritoriale rămase fidele, care a declarat nestatutar congresul de la Bucureşti. După alte câteva luni bune de confruntări în instanţă, gruparea Quintus a fost declarată, pe 21 octombrie 1994, reprezentanta legală a PNL. Lui Radu Câmpeanu nu-i mai rămânea decât soluţia înregistrării unui alt partid liberal, pas făcut pe 7 martie 1995, prin noul PNL-C. Astfel, PNL repeta practic modelul schismei FSN din 1992, cu deosebirea că procesul separării celor două grupări liberale, care a durat mai bine de doi ani, s-a soldat cu victoria partidului, şi nu a dizidenţei.

În paralel, PNL a reînnodat legăturile cu CDR, cu PNŢCD în special, favorizat şi de disensiunile intervenite între timp între ţărănişti şi facţiunile liberale aflate în componenţa CDR. Devenit partid parlamentar prin dizidenţii acestor facţiuni, PNL şi-a asumat obiectivul unificării mişcării liberale în interiorul Convenţiei.

Pentru partidul condus de Mircea Ionescu-Quintus, anul electoral 1996 a însemnat confirmarea noii sale strategii, de revenire în prim-planul politicii prin intermediul CDR. Astfel, PNL va obţine confirmarea urnelor ca cel mai puternic dintre partidele liberale, în ciuda implicării partidului, prin prim-vicepreşedintele Viorel Cataramă, în crahul Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri[2].

După reuşita în alegerile locale din 2-16 iunie 1996, când CDR, beneficind şi de forţa PNL, a echilibrat competiţia cu PDSR – spre exemplu, CDR a primit 2.437.070 voturi pentru alegerea consiliilor judeţene, adjudecându-şi 293 de mandate, depăşind astfel PDSR, dar acesta a dominat cele două tururi ale scrutinului pentru alegerea primarilor – , a urmat victoria istorică în alegerile generale din octombrie 1996.

În noul parlament, ales pe 3 noiembrie 1996, PNL a ocupat 42 de mandate din cele 175 câștigate de CDR, repartizate după cum urmează: 25 în prima Cameră (20,50% din totalul mandatelor CDR) şi 17 în cea de a doua (32,10%). PNL şi-a adjudecat o poziţie de vicepreşedinte al Senatului, prin Mircea Ionescu-Quintus, și una de vicepreședinte al Camerei Deputaţilor, prin Andrei Chiliman, ca şi şefia a trei comisii parlamentare. Totodată, în guvernul Ciorbea constituit după alegeri, PNL a primit trei portofolii, prin Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul Industriei şi Comerţului, ministru de stat; Valeriu Stoica, ministrul Justiţiei; Radu Boroianu, ministru delegat pe lângă prim-ministru, însărcinat cu informaţiile publice. În fine, 17 prefecţi au fost nominalizaţi de PNL.

În raport cu partenerii de guvernare, în mod deosebit cu PNŢCD, PNL s-a situat pe o poziţie moderată, fără excesele critice ale PD, dar departe de conformismul specific PNL-CD. Spre exemplu, deşi nu a declanşat criza guvernului Ciorbea, PNL a susţinut demersul PD de schimbare a premierului Victor Ciorbea, soldat cu demisa acestuia[3]. Totuşi, criticile la adresa PNŢCD, în mod deosebit în legătură cu strategia electorală a CDR, se vor accentua pe măsură ce suportul popular al acesteia se va reduce simţitor. În cele din urmă, PNL va părăsi Convenţia, pentru a candida independent în alegerile din 2000.

Până atunci, să reamintim că evenimentul reprezentat de Congresul Extraordinar PNL din 28 martie 1998, care a oficializat fuziunea prin absorţie a PNL cu PAC, un partid cu orientare liberală, deşi neprovenit din bazinul iniţial al PNL, a marcat debutul procesului de reunificare a mişcării liberale, în care PNL căpăta rolul polarizator. În perioada următoare, părţi din PNL-CD şi PL ’93 (fostul PNL-AT) se vor reintegra în partidul pe care îl părăsiseră cu ani în urmă. Aniversarea a 10 ani de la reînfiinţarea PNL, pe 15 ianuarie 2000, îi va găsi pe liberali reuniţi, practic, într-o singură formaţiune. Mai rămânea, e drept, facţiunea lui Radu Câmpeanu, dar şi aceasta se va reîntoarce la matcă câţiva ani mai târziu.

Rezultatele alegerilor locale din 2000 au validat opţiunea liberalilor pentru participarea la alegeri ca partid de sine stătător. Ca număr de voturi obţinute, PNL s-a situat înaintea CDR (PNȚCD) la categoria consilierilor locali – 7,80% faţă de 7,24%, diferenţa fiind încă şi mai mare calculată în mandate – 10,02% faţă de 6,97%. În ce priveşte alegerea primarilor şi a consilierilor judeţeni, deşi a obţinut un procentaj de voturi inferior Convenţiei, PNL a câştigat mai multe mandate decât cele care au revenit acesteia. Astfel, liberalii şi-au  adjudecat 251 de primării (8,50%) şi 160 de consilieri judeţeni (9,31%), comparativ cu cei 147 de primari (4,98) şi cei 156 de consilieri judeţeni (9,08%) ai Convenţiei. Aşadar, liberalii au putut demonstra că au o forţă electorală cel puţin egală cu a foştilor lor parteneri. În consecinţă, ei au decis să nu mai confirme cel de al doilea protocol al Convenţiei, semnat în februarie, pronunţându-se, în schimb, pentru construcţia unui pol liberal. Între timp, negocierile iniţiate de Valeriu Stoica, prim-vicepreședintele partidului, cu ApR, dar şi cu alte partide, printre care chiar ANCD a lui Victor Ciorbea, dizidență a PNȚCD, avansaseră promiţător în direcţia unei Alianţe Liberal-Democrate, al cărui candidat prezidenţial fusese deja nominalizat în persoana lui Theodor Stolojan.

Dar dacă retragerea definitivă din CDR era susţinută sau măcar acceptată practic de toţi liderii liberali, mulți dintre aceştia aveau serioase îndoieli în ceea ce priveşte posibilii aliaţi, în mod deosebit ApR, formaţiune desprinsă din PDSR în 1997. Disputa generată de strategia electorală propusă de Valeriu Stoica s-a detensionat însă de la sine, proiectul alianței PNL-ApR intrând în impas ca urmare a refuzului ApR de a renunţa la candidatura prezidenţială a liderului formațiunii, Teodor Meleșcanu.

Cu un rezultat similar celui înregistrat în vară, la alegerile locale, liberalii au reuşit calificarea în noul parlament rezultat în urma scrutinului din 26 noiembrie 2000, ocupând poziţia a patra (ultima, dacă nu luăm în calcul UDMR şi grupul minorităţilor naţionale de la Camera Deputaţilor). Cele circa 7 procente câştigate au plasat PNL la foarte mică distanţă de PD, locul trei, dar mult în urma PDSR şi PRM. PNL a primit votul a 814.381 de electori (7,48%) pentru Senat, respectiv 747.263 (6,89%) pentru Camera Deputaţilor. Raportată la numărul mandatelor adjudecate, performanţa electorală a PNL a egalat-o practic pe cea a PD: grupul liberal din Senat avea 13 membri, ca şi cel al PD, la Camera Deputaţilor liberalilor lipsindu-le un mandat pentru a fi la egalitate deplină cu PD, ce deţinea 31 de parlamentari. Cât priveşte competiţia prezidenţială, candidatul liberal a obţinut, în turul întâi, un procent superior celui al partidului. Theodor Stolojan a fost votat de 11,78% dintre participanţii la scrutin, ocupând poziţia a treia, după Ion Iliescu şi Corneliu Vadim Tudor, fără a se califica în turul secund.

Judecând după datele de mai sus, este dificil de apreciat dacă participarea PNL la alegerile parlamentare din noiembrie 2000 ca partid de sine stătător a fost sau nu un succes. În fapt, cele circa 7 procente adjudecate de liberali în 2000 îi situau pe o poziţie similară cu cea deţinută în urma alegerilor din 1990, scrutin parlamentar la care PNL a participat prima oară ca partid independent. Pe de altă parte, alegerile au consemnat revenirea în prim-planul  scenei politice a partidului liberal recompus din fragmentele sparte în deceniul anterior. În plus, PNL era singurul exponent parlamentar al formaţiunilor politice de dreapta, din fosta CDR.  De altfel, liberalii înşişi erau într-o anumită stare de confuzie, fiind mai degrabă reţinuţi atunci când vorbeau despre victorie.

Oricum, victorioși sau mai puțin victorioși, liberalii se pregăteau pentru alegerea unui nou președinte al partidului, Mircea Ionescu-Quintus anunțându-și intenția de a se retrage la viitorul congres liberal, din 2001[4].

 



[1] „Acest nume (Quintus -n.n.) a aparținut tatălui meu ca un pseudonim. Tatăl meu se numea Ion Gh. Ionescu. Când și-a publicat prima carte, în 1896, părându-i-se lui că un Ionescu nu înseamnă mare lucru – era și foarte tânăr atunci – și fiind al cincilea născut, și-a zis Quintus, adică al cincilea în latină. (...) Cum tata era un om cunoscut atunci, grefierul a trecut în actul meu de naștere acest nume”. (Jurnalul Național, 13.04.1994, „Dacă aș fi fost președinte, nu știu dacă n-aș fi semnat și eu niște grațieri”, interviu de Anne Jugănaru)

[2] FMOA, intrat în criză la început în luna mai 1996, era administrat de SAFI Invest în a cărei conducere se regăsea liberalul Viorel Cataramă, acuzat că ar fi folosit banii fondului în interesul financiar al firmelor sale. Pentru că scandalul SAFI ar fi putut afecta imaginea CDR, PNŢCD a cerut  conducerii liberale să aibă în vedere chiar eventualitatea retragerii sprijinului politic lui Viorel Cataramă. Alături de Cataramă, în scandal au mai fost implicat şi alţi liberali, precum George Danielescu. 

[3] Pe 28 martie 1998, liberalii au decis să retragă spijinul politic premierului Victor Ciorbea, punând astfel capăt crizei guvernamentale declanşată de PD la sfârşitul anului 1997

[4] Numele său apăruse pe lista informatorilor fostei Securităţi, publicată de CNSAS în timpul campaniei electorale.

No comments:

Post a Comment