Tuesday 28 February 2023

Debutul „alegerilor primare” din Austria și Germania

 



Pentru Austria și Germania, cele două republici federale membre ale Uniunii Europene, anul electoral 2023 a debutat cu alegerile regionale din landul austriac Niederösterreich (Austria Inferioară), pe 29 ianuarie, urmate de cele din landul german Berlin, din 12 februarie. Ambele procese electorale au fost considerate ca fiind veritabile teste pentru formațiunile politice aflate la conducerea federațiilor – Partidul Popular (ÖVP) în Austria, Partidul Social Democrat (SPD) în Germania – miza lor locală fiind menținerea dominației politice în aceste landuri. Alegerile din Austria Inferioară au avut și o semnificație aparte, fiind conexate cu politica guvernului Karl Nehammer în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen. Concret, opiniile analiștilor politici au convers către explicația conform căreia votul împotriva admiterii Bulgariei și României dat de reprezentantul guvernului austriac în cadrul reuniunii Consiliului JAI din 8-9 decembrie 2022 a făcut parte din strategia electorală a partidului lui Nehammer pentru a-și asigura succesul electoral în landul Austria Inferioară, unde numărul imigranților este cel mai mare după cel din Viena. Important poate fi și amănuntul că românii reprezintă în acest land ponderea cea mai insemnată din totalul migranților.

În landul Austria Inferioară, tradiția politică este cea a dominației partidului cancelarului Nehammer, susținut electoral în general de unu din doi votanți. Bunăoară, la precedentele alegerile regionale, ÖVP a fost votat de 49,8% dintre electorii landului, rezultat care i-a permis să dețină majoritatea absolută în Landtag (parlamentul local) și, ca atare, în guvernul regional. În urma alegerilor din 29 ianuarie, clasamentul a rămas practic neschimbat. Astfel, ÖVP s-a menținut pe primul loc, totalizând 39,9% din voturi, fiind urmat de Partidul Libertății, considerat un partid cu tentă extremistă – 24,2%, și social-democrații, celălalt partid major al Austriei, cu 20,7% din voturi. Alte două partide au ocupat locuri în Landtag, dar cu ponderi minore: Verzii – 7,6% și NEOS – 6,7%. Tehnic, ÖVP a câștigat alegerile din Austria Inferioară, însă, prin raportare la rezultatele electorale din urmă cu cinci ani, partidul condus de Karl Nehammer a cunoscut un recul important: a pierdut nu mai puțin de 10% din electorat (reprezentând cel mai slab scor din 1945) și, deci, majoritatea absolută în instituțiile politice locale. Mai important, reducerea suportului său electoral în Austria Inferioară, landul care dă cei mai mulți parlamentari în camera superioară, Consiliul Federației, a reprezenta un semnal de alarmă pentru viitorul politic al ÖVP din perspectiva alegerilor naționale de peste un an. Precizăm că, în prezent, din cei 12 parlamentari federali ai landului din Consiliul Federației, șapte sunt reprezentanți ai ÖVP, ce deține la limită majoritatea parlamentară. Totuși, scorul obținut în alegeri i-a permis asigurarea continuității la conducerea landului, prin reconfirmarea guvernatoarei Johanna Mikl-Leitner, astfel că, în practică, ÖVP nu poate fi considerat un partid înfrânt.

Cât privește rezultatele alegerilor locale din landul-oraș Berlin, lucrurile au stat invers decât în Austria Inferioară. Astfel, scrutinul a fost pierdut de social-democrații germani, după o dominație locală de peste două decenii, înfrângere a cărei explicație principală poate fi  sancționarea partidului condus de Olaf Scholz pentru scenele de haos şi violenţă care au avut loc în noaptea de Anul Nou în Berlin, provocate în mare parte de persoane cu „background legat de migraţie'', după cum a apreciat chiar ministrul federal de Interne, social-democrata Nancy Faeser. Concret, lipsi de 3 procente dintre votanții săi comparativ cu precedentele alegeri, SPD s-a plasat pe poziția a doua – cu 18,4% dintre voturile participanților la scrutin, la egalitate cu Verzii (Die Grünen), parteneri în coaliția guvernamentală federală. Victoria le-a revenit creștin-democraților, care au reușit o apreciere importantă a suportului electoral, cu circa 10 procente, până la 28,2%. Socialiștii (Die Linke) și euroscepticii Alternativei pentru Germania (AfD) au completat clasamentul electoral, cu 12,2%, respectiv, 9,1% din voturi. În acord cu scorurile electorale înregistrate, din cele 159 de mandate ale parlamentului local, cele mai multe, în număr de 52, au revenit CDU, câte 34 au fost alocate SPD și Die Grünen, 22 au fost adjudecate de Die Linke, iar restul de 17 au mers la AfD. Cu toate acestea, nu CDU a preluat guvernarea locală, ci coaliția formată din social-democrați, ecologiști și socialiști, cu o majoritate parlamentară de 56,6%, iar social-democrata Franziska Giffey și-a conservat poziția de primar-guvernator al Berlinului. Am putea spune, așadar, că alegerile s-au încheiat cu înfrângerea victoriasă a partidului cancelarului federal Olaf Scholz.

Una peste alta, cele două runde de alegeri regionale din Austria și Germania, deși s-au soldat cu rezultate diferite comparativ cu edițiile lor precedente, nu au adus  modificări semnificative în ceea ce privește situația guvernărilor locale. Privite însă din perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare federale, ele au semnalat conturarea unei tendinței de reducere a suportului electoral pentru partidele dominante din cele două țări. Dacă ÖVP și SPD vor urma o astfel de dinamică descendetă, vom vedea odată cu consumarea celorlalte alegeri regionale ce vor avea loc acest an în Austria – în landurile Carinthia (în martie) și Salzburg (în aprilie) –, respectiv în Germania – în landurile Bremen (în mai), Bayern și Hesse (în octombrie).


No comments:

Post a Comment