Monday, 20 February 2023

Cipru – un nou președinte, aceeași problemă

 



În ansamblul Uniunii Europene, Republica Cipru reprezintă un caz aparte, unic chiar, dacă privim lucrurile din perspectiva statalității. Independent din 1960, statulul cipriot a trecut printr-un moment de cotitură 14 ani mai târziu. În 1974, în urma loviturii de stat orchestrate de ciprioții greci naționaliști, susținuți de regimul militar de la Atena, având ca obiectiv unirea cu Grecia, armata turcă a invadat nordul insulei, locuit preponderent de etnici turci, unde, în 1983, a fost instituită Republica Turcă a Ciprului de Nord. Deși teritoriul ocupat de armata turcă nu este recunoscut ca stat decât de Ankara, realitatea geopolitică a insulei este cea a unui stat – Republica Cipru – care nu controlează de facto decât circa 60% din teritoriu, restul țării fiind aflat sub ocupație străină, așa cum, pe drept, consideră comunitatea internațională. Așadar, un teritoriu statal divizat fortuit în două părți, separate de un „cordon sanitar”, de o zonă tampon administrată de Națiunile Unite. Aceasta era situația și în 2004, anul aderării republicii Cipru la Uniunea Europeană, aceasta este situația și în prezent. Ca atare, nu e deloc surprinzător că alegerile din Cipru sunt marcate de problematica statului divizat. Aceasta a fost și tema dominantă a ultimei campanii electorale prezidențiale.

Să reamintim, mai întâi, că în aproape două decenii de când Cipru este membră a Uniunii Europene, la conducerea țării s-au succedat trei președinți. Între 2003 și 2008, țara a fost condusă de naționalistul Efstáthios (Tássos) Papadópoulos, șef al Partidului Democrat, care s-a opus referendumului din 2004 privind unificarea insulei sub forma unui stat federal (Republica Cipriotă Unită), organizat la inițiativa secretarului general al ONU, Kofi Annan. Papadópoulos a pierdut următoarele alegerile prezidențiale în fața liderului Partidului Muncitorilor Progresiști, Dimitris Kristófias, devenit primul președinte comunist al republicii. Susținător al planului Annan, Kristófias s-a pronunțat pentru reluarea negocierilor privind reunificarea insulei și chiar a reușit să facă o serie de progrese în acest sens. Efectele crizei economice cu care s-a confruntat Grecia la începutul deceniului trecut au afectat serios Cipru, ca și popularitatea președintelui Kristófias, care nu a mai candidat pentru un nou mandat. La conducerea republicii a urmat Nikos Anastasiádis, liderul partidului Adunarea Democratică, a cărui principală țintă a fost soluționarea crizei economice și depășirea perioadei de austeritate socială. Preocuparea pentru o soluție privind unificarea Ciprului a revenit în actualitate odată cu declanșarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din debutul anului 2023.

Rezultatele primului tur al alegerilor, desfășurat pe 5 ianuarie, au infirmat sondajele de opinie anterioare, candidatul susținut de Partidul Muncitorilor Progresiști reușind să obțină calificarea în turul secund. Astfel, diplomatul Andreas Mavroyiannis, considerat inițial un outsider, s-a clasat pe poziția a doua cu 29,6% din voturi, la mică distanță de favoritul alegerilor, Nikos Christodoulides, reprezentant al dreptei politice, care a adunat 32% din preferințele electorilor. Mavroyiannis nu a reușit însă să se impună în turul al doilea al alegerilor prezidențiale desfășurat o săptămână mai târziu, participanții la vot preferându-l pe Christodoulides, care a totalizat 51,9% din sufragii.

Diferența mică dintre cei doi candidați, se explică, în primul rând, prin faptul că ambii s-au pronunțat împotriva soluției „un teritoriu, două state”, susținută de Turcia și de reprezentanții ciprioților-turci din nordul insulei. De altfel, în primele declarații de presă de după alegerea sa, Nikos Chistodoulides a ținut să-și reafirme determinarea privind reluarea negocierilor diplomatice pentru reunificarea statului cipriot, sublinind că „mesajul pentru compatrioții noștri turco-ciprioți este să lucrăm împreună pentru a înlătura blocajul actual”. Totodată, noul președinte și-a exprimat convingerea că divizarea Ciprului „nu poate fi soluția” la problema cipriotă, ci redobândirea controlului asupra teritoriului de nord și întărirea cooperării cu Grecia: „reîntregirea patriei noastre este o prioritate pentru mine. Prima mea vizită va fi la Atena”. Să adăugăm că președintele Christodoulides are susținerea Uniunii Europene în ceea ce privește calea de urmat pentru reunificarea statului cipriot. Bunăoară, în cadrul unei recente întâlniri cu omologul său cipriot, ministrul de externe german, Annalena Baerbock,  a reafirmat că „soluția cu două state nu este o opțiune”.

Dar depășirea blocajului actual privind negocierile cu ciprioții turci asupra reunificării statului și, cu atât mai mult, conturarea planului necesar pentru atingerea acestui obiectiv necesită timp, noul președinte cipriot fiind confruntat cu probleme stringente, precum consecințele sociale ale politicii de austeritate sau numărul în creștere al migranților ilegali care debarcă în Cipru. Ca atare, Nikos Chistodoulides va trebui să se concentreze, cel puțin pe termen scurt, asupra rezolvării acestor probleme, iar primul pas îl reprezintă alcătuirea echipei executive și a programului guvernamental. Probabil că în această întreprindere, calitatea de independent politic a președintelui Chistodoulides este un atu, așa cum, practic, s-au exprimat votanții ciprioți.


No comments:

Post a Comment