Monday 19 December 2022

NIMIC DESPRE SCHENGEN

 


            La ultima reuniune a Consiliului European din acest an, desfășurată pe 15 decembrie la Buxelles, nu s-a discutat oficial despre extinderea spațiului Schengen, respectiv despre aderarea Bulgariei și României. De altfel, tema nici nu se afla pe ordinea de zi Consiliului, după cum, procedural vorbind, era cvasi-imposibilă schimbarea pe ultima sută de metri a ordinii de zi. În plus, în chestiunea specifică a admiterii Bulgariei și României în spațiul Schengen în continuare nu există consens, Austria și Țările de Jos fiind consecvente în ceea ce privește veto-ul exprimat în ședința Consiliului JAI din 8 decembrie. 

Pe agenda Consiliului European s-au aflat temele convenite anterior, conflictul ruso-ucrainian, problematica energetică și cea a securității Uniunii fiind cele dominante în discuțiile liderilor statelor Uniunii Europene.

În urma discuțiilor purtate în legătură cu prima temă, Consiliul a reiterat condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, reafirmându-și sprijinul deplin al Uniunii Europene pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Ca atare, Uniunea își menține angajamentul de a oferi sprijin politic și militar Ucrainei, înclusiv asistență umanitară și financiară pentru a o ajuta să treacă cu bine această iarnă. Referitor la ultimele evoluții ale războiului, participanții la reuniune au apreciat că atacurile sistematice cu rachete asupra civililor reprezintă „o crimă pentru care nu poate exista impunitate” și incurajează eforturile de „asigurare a tragerii la răspundere deplină pentru crimele de război și pentru restul crimelor extrem de grave legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”. Totodată, discuțiile au vizat modalitățile de presiune colectivă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului, printre acestea regăsindu-se al nouălea pachet de măsuri restrictive ale UE și plafonarea prețului petrolului la nivel internațional. Nu în ultimul rând, Consiliul a condamnat suportul militar acordar de Iran Rusiei și și-a reafirmat sprijinul pentru Republica Moldovei, confruntată cu consecințele războiului.

În ce privește problematica energetică, putem reține preocuparea Consiliului privind consolidarea cooperării în vederea următoarelor sezoane de constituire de stocuri, dar și pentru intensificarea investițiilor în energia obținută din resurse regenerabile, în contextul politicii Uniunii privind pregătirea economiei pentru tranziția verde. În fine, în domeniul securității și apărării, concuziile reuniunii au pus în evidență faptul că Uniunea Europeană „își asumă  o responsabilitate mai mare pentru propria securitate și, în domeniul apărării, urmează o direcție strategică de acțiune și își mărește capacitatea de a acționa autonom”, sublinind însă importanța cooperării transatlantice în acest domeniu.

Așadar, nimic despre Bulgaria și România, despre procesul admiterii acestor țări în spațiul european al liberei circulații. Și totuși, subiectul Schengen a fost prezent în discuțiile dintre liderii țărilor Uniunii. Mai întâi, să precizăm că participanții la Consiliu au salutat extinderea spațiului Schengen prin cuprinderea Croației, aceasta fiind una dintre concluziile formale ale reuniunii. Apoi, chiar dacă statutul Bulgariei și României nu a constituit un punct al agendei formale a Consiliului, subiectul nu a lipsit din discuțiile prutate și nici din concluziile informale. Astfel, în debutul reuniunii, din poziția sa de președinte al Parlamentului European, Roberta Metsola a ținut să își exprime dezamăgirea față de votul dat împotriva Bulgariei și României în Consiliul JAI și să își exprime convingerea că „Uniunea Europeană a dovedit de-a lungul timpului că poate îndepărta orice bariere și poate aduce oamenii impreună. UE poate face asta din nou și acum dacă are curajul să ia decizii politice care să se mențină emblematice pentru generația actuală în construcția europeană”. Încă mai important, atât președinta Comisiei Europene, cât și președintele Consiliului European și-au exprimat optimismul în legătură cu posibilitatea aderării Bulgariei și României la Schengen în cursul anului 2023. În mesajul său adresat celor două țări, Ursula von der Leyen a ținut să reafirme sprijinul său și, implicit, al Comisei: „vă sprijinim deplin pentru aderarea dvs. la Schengen, vom continua să lucrăm neobosit pentru a o face posibilă cât mai curând în cursul anului viitor.” La rândul său, Charles Michel a apreciat: „am avut ocazia să avem o discuție politică despre aderarea la Schengen a Bulgariei și României și sunt optimist că o decizie în privința lor poate fi luată  în cursul anului 2023. Am simțit angajamentul politic de a lucra pentru a face progrese și sincer sper că vom putea face să se întâmple asta în cursul anului 2023.” Totodată, președintele Consiliului a anunțat că un summit extraordinar al liderilor statelor Uniunii va avea loc pe 9 și 10 februarie 2023, când se va discuta subiectul migrației ilegale, argumentul Austriei pentru blocarea accesului Bulgariei și României în spațiul Schengen.

Desigur, declarațiile politice, fie ele și favorabil-optimiste, nu țin locul unor concluzii sau rezoluții ale organismelor Uniunii Europene, dar nu putem să nu le consemnăm semnificația, cu atât mai mult cu cât ele vin din partea liderilor Uniunii, exprimând, de fapt, susținerea majoră fără precedent de care se bucură Bulgaria și România în parcursul lor european. 


No comments:

Post a Comment