Monday 26 September 2022

O STAFIE BÂNTUIE EUROPA

 


Asteptate cu îngrijorare, ba chiar cu teamă de mai toate cancelariile europene, alegerile parlamentare italiene din 26 septembrie au confirmat ascensiunea partidului Fratelli d’Italia, etichetat deja ca un partid naționalist-conservator, euro-sceptic și cu rădăcini fasciste. Să amintim că partidul condus de Georgia Meloni, înființat în 2012, a crescut puternic în opțiunile de vot ale alegătorilor italieni, de la doar 2% în 2013, respectiv 4% în 2018, la aproape o pătrime din sufragiile exprimate la aceste alegeri.

Deși, în mod normal, o formațiune politică ce obține în alegerile generale doar 25% din voturi nu poate aspira la statutul de partid major al sistemului, contextul politic național și reglementările electorale specifice îi pot facilita acest statut. Este, în mod clar, cazul Italiei, unde, pe de-o parte, funcționează un sistem multipartidist excesiv, caracterizat prin volatilitate, iar, pe de alta, legea electorală este astfel concepută încât să amplifice victoria formațiunii câștigătoare și, deci, să favorizeze constituirea majorității parlamentare. În aceste condiții, Fratelli d’Italia nu este doar cel mai votat dintre mumeroasele partide intrate în parlament, ci liderul coaliției majoritare și partidul dominat al viitoarei guvernări.

Așadar, rezultatele alegerilor parlamentare, la care au participat peste 60% dintre electorii peninsulari, ne spun că Italia se îndreaptă către o coaliție de guvernare situată la dreapta extremă a spectrului politic, cea mai radicală de pănă acum, condusă, în premieră națională de o femeie. O coaliție compusă, în principal, din Fratelli d’Italia, Lega și Forza Italia, adică din neo-fasciști, naționalisti și excentrici, care, s-o recunoaștem, are doate ingredientele unui cocteil politic exploziv.

Cu ce s-ar putea confrunta liderii celorlalte țări europene după victoria confirmată a Georgiei Meloni? În esență, cu o Italie mai puțin dispusă să participe la realizarea consensului european, parte a unui opoziții populiste tot mai puternice în cadrul raporturilor de putere din Uniunea Europeană.

Desigur, mai ales pentru politicieni și jurnaliști, rezultatele alegerilor parlamentare din Italia, țară fondatoare a Uniunii Europene și printre primele ei economii, comportă sensuri și semnificații excepționale. Dar Italia nu este nici prima și nici singura țară a Uniunii în care formațiunile politice similare Fratelli d’Italia au obținut succese electorale.

Recentele alegeri parlamentare din Suedia, organizate pe 11 septembrie, au provocat un adevărat șoc în societate.  Nu doar că stânga a pierdut în fața dreptei, răsturnare politică totuși nespecifică Suediei, dar victoria dreptei s-a datorat în fapt unei formațiuni plasate la extrema spectrului politic. Cu origini ideologice neo-naziste, Democrații Suedezi, votați de peste 20% dintre electori, au devenit cel mai important partid al dreptei, devansând Moderații, partidul tradițional al dreptei suedeze. Astfel, după 11 septembrie 2022, Suedia, proaspăt aspirant la statutul de membru NATO și viitoarea deținătoare a președinției Consiliului European, se îndreaptă către o formulă guvernamentală inedită, căci fără aportul dreptei-extreme, noul guvern de la Stockholm nu se poate constitui. Faptul că nu Jimmie Åkensson, liderul Democraților Suedezi, ci moderatul Ulf Kristersson a fost însărcinat cu formarea cabinetului nu modifică cu nimic noua realitate politică a Suediei. Fie și numai parte a coaliției parlamentare majoritare, deci fără reprezentanți în cabinet, așa cum ar prefera premierul desemnat, Democrații Suedezi vor contribui decisiv la modelarea fizionomiei politice a guvernului. Iar aceasta înseamnă, pe scurt, „mai puțină Europă”.

Așadar, în urma schimbărilor politice configurate de rezultatele alegerilor parlamentare, adică de voința majoritară a electorilor, Suedia și Italia vin să creeze un fel de axă Nord-Sud a populismului european. Și totuși, cercul politic al populiștilor este mai larg. Destul de multe guverne europene au fost atinse de tentația populismului, mai ales în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina și al consecințelor sociale ale crizei energetice, dar sediul acestei politici îl găsim mai degrabă în Est. Cu siguranță, orice cetățean european cât de cât informat știe, a auzit despre derapajele populiste ale guvernului polonez, ca să nu mai vorbim despre consecvența cu care Budapesta apasă pe pedala suveranismului. De altfel, nu întâmplător primii care au felicitat-o pe Giorgia Meloni pentru victoria în alegerile de duminică au fost liderii de la Budapesta și Varșovia. Sugestiv în acest sens este mesajul transmis de premierul Orban: „Avem nevoie mai mult ca orcând de prieteni care împărtășesc o viziune și o abordare comune față de Europa”.

Vrem, nu vrem, atitudinea și acțiunea politică de tip populist au devenit o realitatea a Europei actuale, fie și cu circumstanțele atenunante ale crizelor cu care se confruntă Uniunea Europeană, iar recentele alegeri parlamentare din Italia o certifică. Ce ne rămâne de făcut nou, simpli cetățeni sau oficiali, este să fim capabili să o administrăm.


No comments:

Post a Comment