Conform Legii nr. 67/2004 (modificată prin alte 6 acte normative), care reglementează alegerile locale, Biroul Electoral Central este alcătuit din 7 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente și 11 reprezentanți ai partidelor politice (cf. art. 36). BEC a fost constituit pe 30 martie, prin desemnarea celor 7 judecători de la ÎCCJ și, ulterior, a fost completat cu reprezentanții AEP și ai partidelor parlamentare; ar urma ca, după definitivarea candidaturilor, să fie cooptați și reprezentanți ai celorlalte partide participante la alegeri. Numai că apare o mică-mare problemă.
Conform legii (de data asta e vorba de legea alegerilor parlamentare), mandatul celor trei șefi de la AEP este de 8 ani. Trebuie să înțelegem că vorbim de un mandat în sens similar cu mandatul parlamentar, astfel că indiferent de schimbările de persoane survenite în acest interval, durata mandatului nu se schimbă. Spre exemplu, dacă un post de deputat devine vacant, noul titular ales își exercită calitatea de parlamentar pe durata rămasă a mandatului, și nu pe 4 ani de la alegerea sa. Așa stau lucrurile și la AEP.
Concret, vicepreședinții au fost numiți pe 20 aprilie 2004 (conform legii, ei sunt desemnați de Președinte, respectiv de Premier), astfel că cei 8 ani ai mandatului s-au scurs. Este, deci, necesar un nou mandat. Președintele mai are câteva săptămâni din mandat, fiind numit pe 13 mai 2004. Parlamentarii, cei care îl desemnează pe președintele AEP, s-au grăbit, luna trecută, să numească un nou titular, astfel încât procesul electoral să nu aibă de suferit. Au ales însă o soluție complicată, persoana numită fiind unul dintre cei doi vicepreședinți.
Mai important însă, din 20 aprilie 2012, mandatele vicepreședinților AEP încetează. După aceasta dată persoanele care dețin aceste funcții, le exercită ilegal, în lipsa unui decret prezindențial, respectiv a unei decizii a premierului. Totodată, vicepreședinții fiind membrii de dept în BEC, încetează și mandatele lor din Birou, participarea acestora la activitățile BEC situându-se în afara legii .
Pe scurt, atât AEP, cât și BEC, se află în ilegalitate!
Nici nu vreau să ma gândesc la consecințele juridice ale unui proces electoral desfășurat cu încălcarea legalității!
No comments:
Post a Comment