Saturday 23 January 2016

Salvaţi hotelul Concordia!

Există tradiţia, deşi greşită din perspectivă istorică, ca politicienii noştri să se adune la Iaşi pe 24 ianuarie pentru a sărbătorii Unirea din 1859. E drept, cea de a doua alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care semnifică unirea Munteniei cu Moldova şi, deci, naşterea statului român modern, a avut loc pe 24 ianuarie 1859, dar evenimentul nu s-a pretrecut la Iaşi, ci la Bucureşti.  Cuza fusese ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859, la Iaşi, pentru a fi ales şi domn al Munteniei, pe 24 ianuarie 1859, la Bucureşti. Dubla sa alegere s-a produs în localul hotelului Concordia.
Dar nu reproşez politicienilor, în frunte cu Preşedintele şi Premierul, că se strâng la Iaşi pentru a-l omagia pe Cuza şi a juca hora Unirii. Până la urmă, e bine că o fac! Ceea ce le reproşez eu, ca şi semnatarii petiţiei „Salvaţi hotelul Concordia”, este că au uitat cu desăvârşire de existenţa (încă) a clădirii hotelului Concordia, astăzi o ruină, dar care mai poate fi salvată.
Desigur că mi-aş fi dorit ca domniile lor să se adune în faţa acestei clădiri din Bucureşti de pe strada Smârdan nr. 39 pentru a sărbătorii Unirea. Dar îmi doresc şi mai mult ca, dansând hora Unirii la Iaşi, să-şi amintească de existenţa acestei clădiri simbol pentru istoria noastră şi, odată reîntorşi în Bucureşti, să decidă restaurarea şi reintroducerea hotelului Concordia în circuitul public. 

No comments:

Post a Comment