Tuesday, 21 September 2021

Președinții Partidul Naţional Liberal (1990-20021) (VI)

 


Partidul Naţional Liberal, primul şi cel mai vechi partid din România modernă, constituit în 1875, al cărui nume este indiscutabil legat de marile momente ale istoriei antecomuniste, şi-a făcut reapariţia în viaţa politică la începutul lui 1990, după 43 de ani de la interzicerea sa de către regimul comunist. Pe 15 ianurie 1990, Tribunalul Muncipiului Bucureşti a oficializat existenţa noului PNL, al patrulea partid constituit legal în România postcomunistă.

De atunci, în fruntea partidului s-au succedat nouă președinți. Când și cum au fost aleși aceștia. Care au fost principalele lor realizări, dar și nerealizări politice? Cum a evoluat partidul liberalilor sub conducerea acestora? Sunt întrebările la care îmi propun să răspund într-un serial istoric ale cărui episoade sunt dedicate fiecăruia din cele nouă mandate.

 

Crin Antonescu – un președinte altfel (2009-2014)

După alegerile generale din noiembrie 2008, soldate pentru PNL cu pierderea guvernării, liberalii s-au reunit într-un congres extraordinar pe 21-22 martie 2009.  

Pentru şefia partidului şi-au anunţat candidatura, alături de preşedintele în exerciţiu – Călin Popescu-Tăriceanu –, Crin Antonescu şi Ludovic Orban, competiţia prefigurându-se ca cea mai disputată de până atunci. În mod deosebit, Crin Antonescu, un politician liberal popular şi un foarte bun orator, era un contracandidat puternic pentru Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, confruntarea dintre cei doi a polarizat atenţia publicului larg, inclusiv prin intermediul unor emisiuni televizate în care s-au folosit argumente din arsenalul propagandistic al adversarilor politici ai PNL[1]. Votul pentru preşedinţia partidului s-a consumat în prima zi a Congresului, victoria aparţinând challenger-ului Crin Antonescu, preferat de 873 de delegaţi, cu 327 mai mulţi decât cei care l-au susţinut pe Călin Popescu Tăriceanu. Cât îl priveşte pe Ludovic Orban, retras din cursa pentru şefia partidului, acesta a fost ales prim-vicepreşedinte PNL, cu 947 de voturi. Aşadar, mai tânărul Crin Antonescu devenea noul preşedinte PNL[2], personificând cea de a şasea schimbare de lider din istoria postcomunistă a liberalilor. Acesta va conduce partidul alături de un Birou Politic Central înnoit, din care făceau parte, în ordinea descrescătoare a voturilor obţinute, următorii: Varujan Vosganian, Cristian Anghel, Cristian Buşoi, Dan Radu Ruşanu, Norica Nicolai, Radu Stroe, Aristotel Căncescu, Relu Fenechiu, Daniel Chiţoiu, Teodor Meleşcanu, Nini Săpunaru, Mariana Câmpeanu, Rareş Mănescu, Vlad Moisescu, Gigel Ştirbu, Adrian Semcu, Mihai Voicu, Stejărel Olaru, Ionel Chiriţă, Victor Paul Dobre, Cornel Popa. Acestora li s-au adăugat cei opt reprezentanţi ai filialelor performante: Lucian Iliescu (Giurgiu), Răducu  Filipescu (Călăraşi), Mircia Muntean (Hunedoara), Florin Ţurcanu (Botoşani), Emilian Frâncu (Vâlcea), Marian Petrache (Ilfov), Marin Almăjanu (Teleorman), Romeo Stavarache (Bacău).

                                                                                                                                    sursa foto: evz.ro

                                        Crin Antonescu (n. 1959)

Performanţa lui Crin Antonescu din alegerile prezidenţiale de la sfârşitul lui 2009 – deşi clasat al treilea în urma primului tur (22 noiembrie), a primit 20,02% din voturi (1.945.831), cel mai bun scor înregistrat vreodată de PNL – i-a permis liderului liberal să impună o serie de schimbări în cee ce priveşte  managementul conducerii liberale. Astfel,  Congresul Extraordinar din 5 martie 2010 a aprobat cu o largă majoritate – 1.083 de voturi pentru, 258 împotrivă şi 13 abţineri – ca echipa de conducere să fie desemnată prin alegerea uneia din listele închise propusă de fiecare candidat prezidenţial, împreună cu un program politic specific. Reamintind că un astfel de scrutin a fost introdus în premieră în 2002, atunci când Theodor Stolojan a fost ales preşedinte al partidului, fiind utilizat şi la alegerea, în 2005, a celor 13 adjuncţi ai lui Călin Popescu Tăriceanu din Biroului Permanent Central, dar nu şi la Congresul din 2009, vom sublinia că scrutinul de listă favorizează centralizarea deciziei în partid, formulă necesară în special în momente de schimbare, de reformă internă. A doua zi, pe baza noului statut astfel modificat a fost convocat Congresul PNL, un congres ordinar, pentru alegerea noii conduceri, victoria lui Crin Antonescu fiind previzibilă. În condiţiile în care Viorel Cataramă şi Călin Popescu Tăriceanu s-au retras din competiţie, preşedintele PNL în exerciţiu l-a învins pe singurul său contracandidat, Ludovic Orban, la o diferenţă confortabilă: 986 voturi faţă de 357. Anticipând evoluţia PNL în „epoca Antonescu”, vom aprecia că victoria acestuia va avea ca revers fortificarea în timp a unei opoziţii interne, în jurul grupării Tăriceanu-Orban-Chiliman, deşi aceşti lideri nu vor vorbi aceeaşi limbă. 

Cât priveşte noua strategie politică a PNL condus de Crin Antonescu, aceasta va căpăta consistenţă 11 luni mai târziu. Pe 5 februarie 2011, liderul PNL împreună cu cei ai PC şi PSD au semnat protocoalele de constituire a Uniunii Social Liberale, ca alianţă politică a PNL şi PC, reunite anterior în Alianţa de Centru Dreapta, pe de-o parte, şi PSD, pe de altă parte. Durata proiectată a noii alianţe era de un deceniu. Oarecum surprinzătoare din perspectivă ideologică, USL avea antecedente importante – precum colaborarea parlamentară din 2007-2008 sau acordul electoral pentru turul al doilea al prezidenţialelor din 2009 –, reunind, în fond, partide care se defineau identitar în opoziţie cu ceea ce reprezenta politic preşedintele Traian Băsescu.

În condiţiile sociale şi politice excepţionale de la începutul anului 2012, PNL s-a reunit într-un Congres Extraordinar pe 7 aprilie, în paralel cu adunările generale similare ale PC şi PSD, pentru a aproba candidaţii comuni ai partidelor din USL pentru preşedinţia României şi pentru funcţia de Prim-ministru, în persoana lui Crin Antonescu, respectiv Victor Ponta. Evenimentul a prefaţat succesul moţiunii de cenzură la adresa guvernului Ungureanu, pe 27 aprilie, şi revenirea PNL la guvernare, prin intermediul USL, pe 7 mai. În cabinetul condus de Victor Ponta, validat de Parlament cu 284 de voturi pentru şi 92 împotrivă, liberalii şi-au adjudecat 8 din cele 20 de portofolii: Daniel Chiţoiu – ministrul Economiei; Andrei Marga – ministrul Afacerilor externe; Cornel Dobriţoiu – ministrul Apărării Naţionale; Mircea Diaconu – ministrul Culturii; Ovidiu Silaghi – ministrul Transporturilor; Eduard Hellvig – ministrul Dezvoltării regionale; Mariana Câmpeanu – ministrul Muncii; Victor-Paul Dobre – ministru delegat pentru Administraţie;    

Alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 au confirmat succesul strategiei USL, liberalii reuşind cea mai bună cotare parlamentară din istoria lor postcomunistă, adjudecându-şi 100 de mandate în Camera Deputaţilor şi 50 în Senat, cameră care va fi condusă chiar de Crin Antonescu. Totodată, PNL şi-a sporit prezenţa în noul guvern USL, validat de parlament pe 21 decembrie 2014, liberalii ocupând acum 11 portofolii, inclusiv un post de vicepremier, revenit lui Daniel Chiţoiu, titularul ministerului Finanţelor. Cu excepţia Marianei Câmpeanu, care şi-a păstrat portofoliul Muncii, ceilalţi 9 liberali membri ai guvernului Ponta II erau nume noi, şi anume: Radu Stroe – ministrul Afacerilor Externe, Mona Maria Pivniceru – ministrul Justiţiei, Varujan Vosganian – ministrul Economiei, Eugen Gheorghe Nicolăescu – ministrul Sănătăţii, Relu Fenechiu – ministrul Transporturilor, Daniel Barbu – ministrul Culturii, Lucia Ana Varga – ministru delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Mihai Alexandru Voicu – ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Cristian David – ministru delegat pentru românii din străinătate.

Oarecum surprinzător în aceste condiţii, experienţa ministerială a PNL şi, totodată, colaborarea politică cu PSD, au încetat oficial după 14 luni de la alegerile victorioase, ca urmare a deciziei luată de conducerea liberală în şedinţa din 25 februarie 2014. Totuşi, trecerea PNL în Opoziţie era firească şi aşteptată. Tehnic, motivul l-a constituit refuzul PSD de a accepta remanierea guvernamentală în formula propusă de PNL – cu Klaus Iohannis titular al un nou post de vicepremier. În realitate, cauza divergenţelor între liberali şi social-democraţi, acutizate în timp, a reprezentat-o aşa numitul Pact de coabitare, semnat de Victor Ponta şi Traian Băsescu pe 12 decembrie 2012[3], neagreat de liberali. Practic, prin această înţelegere a fost creată o realitate politică paralelă celei instituţionale, în care, deşi parte a guvernării, PNL era exclus de la Putere. Ca atare, prin decizia lor de rupere a alinaţei cu PSD, liberalii nu au făcut decât să oficializeze o stare de fapt ce fusese instituită chiar după alegeri. În consecința acestei decizii, relațiile dintre liderii PNL și PSD s-au deteriorat rapid, Crin Antonescu ajungând să declare că „Victor Ponta este mai rău decât Traian Băsescu”. Pe de altă parte, o grupare din PNL, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu, care se pronunţa pentru continuarea colaborării cu PSD, a părăsit partidul. Adiţionând un număr semnificativ de parlamentari liberali, această grupare se va transforma în Partidul Liberal Reformat, devenit parte a guvernului Ponta IV, redenumit ulterior Alianța Liberalilor și Democraților.

Cvasi-eșecul PNL la alegerile europarlamentare din primăvara anului 2014, când liberalii au strâns circa 15% din voturi, a fost urmat de demisia lui Crin Antonescu din fruntea PNL. Acesta anunțase anterior că în cazul în care PNL nu va obține cel puțin 20% din voturi la europarlamentare, se va retrage din funcția de președinte. Oficial, Crin Antonescu a demisionat pe 26 mai, gestul său fiind însoțit de cele ale prim-vicepreședintelui Klaus Iohannis și ale vicepreședinților partidului.



[1] În lupta pentru şefia PNL, Crin Antonescu şi Călin Popescu Tăriceanu s-au atacat în direct la Antena 3. Tăriceanu a susţinut că Antonescu n-a vrut să-şi asume responsabilitatea de a intra în Guvern fie ca ministru de Externe, fie ca ministru al Educaţiei şi i-a reproşat absenţele de la Camera Deputaţilor, discursurile „frumoase, dar goale" şi faptul că mizează doar pe „nebunia" de a-l înfrunta pe Traian Băsescu. „Vreau să restabilesc adevărul. (...) N-am vorbit niciodată despre Ministerul de Externe. (...) Deci, mi-aţi propus o dată, în treacăt, Ministerul Educaţiei. Am avut o foarte scurtă discuţie, nici nu pot să-i spun discuţie, schimb de replici despre cum vedem acest domeniu, nu ne-am înţeles, n-aţi insistat nici dumneavoastră, n-am insistat nici eu, am declinat oferta şi am mers mai departe", i-a replicat şi Antonescu, adăugând şi că aritmetica prezenţelor nu este importantă, iar fiecare prezenţă de-a lui în Parlament „s-a făcut simţită".

[2] Crin Antonescu a candidat prima oară pentru președinția PNL la congresul din 2001, când funcția a fost câștigtă de Valeriu Stoica.

[3] Despre „Pactul de coabitare” şi implicaţiile lui politice, vezi Alexandru Radu, Daniel Buti, Statul sunt eu! Un raport asupra politizării justiţiei româneşti, Ed. ProUniversitaria, Bucureşti, 2014.

No comments:

Post a Comment