Deciziile luate de Guvern cu privire la alegerile locale – o HG cu privire la cheltuielile aferente organizarii alegerilor și o OUG cu privire la „un mecanism de recuperare a cheltuielilor” – sunt cel putin surprinzatoare.
Întâi de toate, mă întreb de ce Guvernul instituie o Comisie de transparență pentru supravegeherea modului în care fondurile alocate (mai mari, nota bene, cu circa o treime comparativ cu 2008) vor fi cheltuite la aceste alegeri locale. Ce-i această Comisie? Va avea sediu? Membrii ei vor fi plătiți? Și mai ales, ce rost are ea, când avem deja organisme suficiente, în primul rând AEP și BEC? Oare Guvernul, PD-L, Coaliția nu mai au încredre în instituțiile publice? Dacă-i așa, atunci să le desființeze și să pună altele în locul acestora. Și, întâi de toate, să desființeze AEP care, oricum, pare sau chiar este o instituție exotică în peisajul electoral românesc.
Deocamdata nu vad decât un singur răspuns la toate aceste întrebări. Pur și simplu, Guvernul încearcă să cumpere bunăvoința noastră spunând, iată cât de corecți suntem: lăsăm o terță persoană (comisia) să monitorizeze (adică să facă ce? un raport?) cheltuielile, uitând sa spună ce-i cu aceste cheltuieli majorate sau ce cauta STS în procesul de organizare a alegerilor.
Apropo, unde se duce surplusul de bani? Pe un ipotetic soft de control făcut de STS, care și-a dovedit deja ineficiența la alegerile parlamentare parțiale?
Sunt însă și mai surprins de tăcerea partidelor de Opoziție, a reprezentanților acelor ONG-uri care au experință în monitorizarea alegerilor românești.